Jajka kojarzą nam się nie tylko z Wielkanocą. Są obecne w naszej kuchni od zawsze i nie wyobrażamy sobie przygotowywania bez nich większości świątecznych potraw. Jajka to jeden z najzdrowszych produktów. Nie dość, że nie szkodzą, to wręcz pomagają zapobiegać cywilizacyjnym chorobom, a nawet zrzucić zbędne kilogramy.
Jajka mają dużo cennych składników odżywczych, zawierają sporo tłuszczu, ale w ich skład wchodzą też fosfolipidy takie jak lecytyna, które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i stanowią cenne uzupełnienie diety odchudzającej. Poza tym jajka są cennym źródłem wysokojakościowego białka, białko tymczasem wyraźnie wspomaga odchudzanie. Białko to aż 88% to woda. A te pozostałe 12% stanowią proteiny i one zawierają w zasadzie wszystkie aminokwasy niezbędne do budowy organizmu, do odbudowy wszystkich komórek i tkanek.
Białko jaja jako produkt żywnościowy dostarcza do naszego organizmu niezbędne aminokwasy, tym samym wpływa na odbudowę naszych komórek. W żółtku jest aż 50% suchej substancji, reszta to woda. Z tych 50% 32% to tłuszcze, 16% to białka, a 2% stanowią witaminy i związki mineralne. W tych 32% tłuszczów istotną część stanowią fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Na miękko czy na twardo? Jaja na miękko są bardziej lekkostrawne.
Najlepsze są jaja, w których białko jest lekko ścięte, bo w takiej postaci nie jest zbyt alergenne. To może być na miękko czy sadzone. Im bardziej ścięte białko, tym trudniejszą pracę mają enzymy w naszym żołądku. Natomiast żółtko nie powinno być ścięte, bo w nim są aktywne fosfolipidy, peptydy.
Jajka nadają się znakomicie jako stały element diety odchudzającej! Dzięki zawartym substancjom sprzyjają procesowi spalania tkanki tłuszczowej oraz zmniejszają uczucie głodu. Smacznego! :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.