Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:72
Wczoraj:7469
W tygodniu:27336
W miesiącu:164387
Ogólnie:5900185

Kto jest online

4
Online

piątek, 26, kwiecień 2024 00:15

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 

Smażenie nie należy do najbardziej wskazanych sposobów obróbki termicznej żywności, ale pozwala nadać potrawom kulinarne walory. Na szczęście nie oznacza to, że mamy bezwzględnie z tego zrezygnować. Smażyć można, tylko trzeba pamiętać o ważnych zasadach. 

Jedne produkty nadają się bardziej do smażenia, a inne mniej. Peklowane wędliny nie będą dobrym wyborem, bo zawarte w nich azotyny przekształcają się w bardzo szkodliwe związki. Szkoda też smażyć ryby i inne produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jeśli proces obróbki ma być długotrwały. Do smażenia nadają się najlepiej mięsa, jaja i warzywa. 

Kwestia doboru odpowiedniego rodzaju tłuszczu jest bardzo ważna. Smażyć nie powinno się na oleju słonecznikowym, lnianym, kukurydzianym, sojowym i z pestek winogron. Lepiej nadadzą się do tego smalec, olej kokosowy, masło klarowane, olej rzepakowy i oliwa z oliwek. 

Dobrze jest skrócić czas smażenia do minimum. Im krótsze i mniej agresywne tym lepiej dla wartości odżywczej i zdrowotnej potraw. Im dłużej trwa smażenie tym więcej związków szkodliwych powstaje i tym większe mogą być straty składników pokarmowych i cennych substancji. Najlepiej podsmażać, a następnie na przykład dusić. Walory smakowe będą wysokie i potrawy staną się zdrowsze. 

Smażenie dużych i grubych kawałków mięsa przedłuża czas trwania obróbki co nie jest dobre. Dodatkowo może to doprowadzić do sytuacji, gdzie głębsze warstwy produktu będą wysmażone a wierzchnie się przypalą i w efekcie staną się zasobne w szkodliwe związki. Pamiętajcie, żeby żywność odpowiednio poporcjować przed wrzuceniem na patelnię. 

Nie bój się przypraw, bo dodatki ziołowe i korzenne są dobre ze względu na walory kulinarne, ale też ze względu na obecność w nich bioaktywnych związków o działaniu antyoksydacyjnym. Zawarte w nich przeciwutleniacze przerywają reakcje wolnorodnikowe i zmniejszają produkcję związków szkodliwych dla naszego zdrowia. Warto też wiedzieć, że sól i przyprawy uniwersalne – to nie jest najlepszy wybór…

Nawet jeśli zastosujemy się do tych zasad, to i tak trzeba się liczyć z tym, ze w trakcie smażenia powstaną pewne ilości związków szkodliwych. Niestety – takie są fakty. Tak więc praktykę polegającą na smażeniu przy każdej możliwej okazji wszelkich zjadanych potraw należy uznać za niekorzystną. Warto do menu wprowadzać także posiłki gotowane na parze lub w wodzie, duszone, pieczone i ewentualnie także – grillowane.

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 341 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO