W sieci można znaleźć różne opinie na temat odżywek węglowodanowo-białkowych. Jedni są zdania, że „masówki” są nic nie warte. My jednak należymy do grupy zwolenników tego typu suplementacji.
Odżywki węglowodanowo-białkowe jak sama nazwa wskazuje to połączenia białka i węglowodanów w pewnych określonych proporcjach. (o działaniu białka i węglowodanów pisaliśmy wcześniej na naszej stronie - jak ktoś nie miał okazji czytać zapraszamy do lektury). Białko to budulec mięśniowy, natomiast węglowodany to energia w czystej postaci.
Co daje mam takie połączenie i dlaczego brać te składniki razem a nie osobno? Powodów jest klika. „Masówki” polecane są przede wszystkim ektomorfikom, czyli osobom o bardzo szybkiej przemianie materii, którzy niezależnie od włożonego wysiłku nie są wstanie osiągnąć zamierzonego celu. Dzięki tego typu preparatom „wieczni chudzielcy” mają szansę zrealizować postanowienia treningowe.
Odżywki węglowodanowo–białkowe używane są często jako substytut białka w czystej postaci i carbo. Jest w tym wiele prawdy jednak pamiętać trzeba o tym, że o ile w odżywkach tego typu ilość węglowodanów jest wystarczająca do odpowiedniego uzupełnienia niedoborów energetycznych i glikogenu w mięśniach, to z białkiem może być problem i często jest konieczność uzupełniania niedoborów protein w inny sposób.
Gainery polecane są osobom, które zaczynają swoją przygodę ze sportem i chcą przyspieszyć budowę tkanki mięśniowej. Trzeba pamiętać o tym, że nie są one do końca polecane osobom, które robią redukcję wagi i mają nadmiary energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej. Takim osobom zalecamy jednak dostarczanie białka i węglowodanów osobno.
Przy przyjmowaniu gainerów musimy zwrócić uwagę na dzienne zapotrzebowanie energetyczne, dzięki temu optymalnie dobierzemy dawkowanie preparatu i ustalimy sobie ogólne ramy i granice, których nie warto przekraczać.
Czym różni się odżywka węglowodanowo-białkowa od drugiej? Przede wszystkim zawartością białka: Są preparaty, które zawierają 50% białka i 50% węglowodanów (tzw bulki), ale większość posiada przewagę węglowodanów np.: 20% białka do 80% węglowodanów, czy 15% białka do 75% węglowodanów.
Podsumowując: „masówki” spełniają określone funkcje i są potrzebne w określonych cyklach naszego treningu.