Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest najbogatsze w białko, a także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Porcja płatków owsianych dostarczy naszemu organizmowi:
- witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację,
- witaminę B1, która przeciwdziała narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu ( witaminy z grupy B mają działanie antydepresyjne),
- selen i magnez, odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu,
- witaminę E która jest przeciwutleniaczem i spowalnia procesy starzenia.
Ponadto płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, pełni on funkcję płynnego opatrunku, gdyż wyściela śluzówkę przewodu pokarmowego, jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów,a co za tym idzie w jakiś sposób zapobiega otyłości, z kolei część nierozpuszczalna błonnika poprawia pracę jelit i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku- pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze. Najnowsze badania dowodzą, że owies jako jedyny dostarcza bioaktywnych substancji, które zapobiegają gromadzeniu się złogów tłuszczowych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu. Płatki owsiane cieszą się popularnością szczególnie wśród sportowców. Dobrze zbilansowana dieta sportowców jak i również amatorów sportowego trybu życia, powinna zawierać produkty owsiane, gdyż zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Owsianka czy to w formie posiłku, czy to w formie przekąski to dietetyczne danie. Po pierwsze dostarcza dużo składników odżywczych przy dość niskiej kaloryczności (ok 378kcal/ 100g suchych płatków górskich)- ale uwaga! Suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny, ale ugotowana owsianka już wysoki! Dlatego najlepiej zalać płatki ciepłą wodą lub mlekiem i odczekać kilka minut aż zmiękną.Chcecie poznać mój przepis na owsiankę? Mieszam 3-4 łyżki stołowe płatków owsianych, z łyżką pestek słonecznika, dyni, orzechów ziemnych, rodzynek i żurawiny, czasem dodaję siemię lniane. Taką mieszankę zalewam gorąca wodą czekam kilka minut aż płatki zmiękną. Następnie kroję jeszcze banana a wszystko zalewam niewielką ilością mleka. Nie dość że pyszne, to jeszcze bardzo wartościowe i treściwe śniadanko!
Podsumowując owsianka jest bardzo dobrym pomysłem na pierwszy posiłek. Najfajniejsze jest to, że można z nią pokombinować i stworzyć swoją ulubioną wersję. Można dodawać bakalie, orzechy, świeże owoce, można wzbogacić ją odżywką białkową, zalać mlekiem, maślanką, lub jogurtem- wszystko w zależności od tego co lubicie. Możliwości jest wiele.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.