Po pewnym czasie jedzenie bez przerwy ryżu i kurczaka staje się po prostu nudne i zaczyna się niechęć, a niekiedy obrzydzenie. To sprawia, że tracisz motywację, a jak do tego mocno ograniczasz kalorie, głód staje się silniejszy. Wraz ze spadkiem spożycia żywności oraz zawartości tkanki tłuszczowej w ciele obniża się poziom leptyny. W dużym uproszczeniu jej niedostatek wysyła sygnał do mózgu, że rezerwy energetyczne są na wyczerpaniu i zbliża się okres głodu. W rezultacie odczuwasz coraz większe łaknienie, a metabolizm jest coraz wolniejszy.
Jeśli zależy Ci na trwałych efektach zmień nawyki żywieniowe i utrzymuj je do końca życia. Dieta powinna być tak dobrana, aby jak najbardziej wpisywała się w twoje preferencje, tak by możliwe było odżywianie się w ten sposób przez całe życie.
Sukces tkwi w dwóch podstawowych rzeczach: Uwzględnij swoje preferencje żywieniowe i wykształć prawidłowe nawyki żywieniowe. Niełatwo jest zmienić swoje postępowanie, ale gdy przywykniesz do nowych zwyczajów, staną się one dla ciebie naturalne. Jeśli Twój sposób odżywiania będzie uwzględniał potrawy i produkty, które szczególnie lubisz, będzie Ci łatwiej. Nie zamykaj się więc w utartych schematach, szukaj nowych smaków i potraw idealnych dla ciebie. Nigdy nie zapominaj - żadna dieta nie zwalnia z myślenia.
Do dwóch powyższych zasad warto dodać jeszcze: zmień swój sposób patrzenia na świat.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.