Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3925
Wczoraj:7860
W tygodniu:39679
W miesiącu:74952
Ogólnie:6008114

Kto jest online

3
Online

sobota, 11, maj 2024 13:53

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Dzisiaj piątek :)  weekend jest już na wyciągniecie ręki. Zapewne większość z was już ma zaplanowany dzisiejszy wieczór. Pora spotkać się z przyjaciółmi i rodziną. Weekend o tej porze roku nie może obyć się bez grilla :) No właśnie co z tym grillem? Czy potrawy serwowane z grilla, są dobre dla naszego zdrowia?

Generalnie potrawy z grilla uznawane są za zdrowsze i łatwiej strawne od potraw smażonych. Coś w tym jest, ponieważ do smażenia używamy sporo tłuszczu. Natomiast przy grillowaniu potrawy nie są w nim zatopione. Tak więc np. pierś z kurczaka będzie bardziej dietetyczna przyrządzona właśnie na grillu. Mimo wszystko nie należy z niczym przesadzać.

Grillowanie ma trochę minusów a mianowicie: niedopieczone mięso może skutkować zatruciem pokarmowym, podczas grillowania wytwarzają się szkodliwe związki chemiczne,powstają one gdy tłuszczyk wydobywający się z potraw kapie na węgiel. Tworzą się tak zwane węglowodory aromatyczne i dostają się do jedzenia.

Oto kilka wskazówek dzięki którym nasze grillowanie będzie zdrowsze: 

  • Po pierwsze marynujcie mięso. Badania pokazują, że zamarynowane mięso octem winnym, sokiem z cytryny i przyprawami redukuje powstawanie HCA do 90%! ( rakotwórczy związek chemiczny),
  • nie kładźcie mięsa bezpośrednio na ruszcie- używajcie tacek do grilla,
  • zwęglone części odkrójcie- w nich jest najwięcej toksyn,
  • grillujcie również warzywa- są pyszne!
  • nie grillujcie chleba i bułek. Jeśli chcecie je delikatnie podpiec, możecie to zrobić. Pamiętajcie jednak o tym, by umieścić je na grillu jedynie na krótką chwilę. W spalonym pieczywie wytwarza się akrylamid, któremu również przypisuje się działanie rakotwórcze,
  • w żadnym wypadku nie rozpalajcie grilla z kartonów, gazet, dykt, malowanego czy lakierowanego drewna.
  • Ponadto bezpieczniej jest używać do grillowania drewna, bądź też grillować na grillu elektrycznym.

Pamiętając o tych wszystkich zasadach możecie spokojnie grillować. Tylko pamiętajcie- wszystko z umiarem! :)

 

Komentarze   

#4 escobar 2016-05-16 12:25
ja tam nie grilluje opary są zbyt toksyczne
#3 Khan 2016-05-14 11:38
mnie nie musicie dwa razy namawiać :D
#2 Adam1 2016-05-14 11:35
sezon grillowy uważam za otwarty :)
#1 BORAT 2016-05-14 11:33
uwielbiam te momenty :-)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 348 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO