Generalnie potrawy z grilla uznawane są za zdrowsze i łatwiej strawne od potraw smażonych. Coś w tym jest, ponieważ do smażenia używamy sporo tłuszczu. Natomiast przy grillowaniu potrawy nie są w nim zatopione. Tak więc np. pierś z kurczaka będzie bardziej dietetyczna przyrządzona właśnie na grillu. Mimo wszystko nie należy z niczym przesadzać.
Grillowanie ma trochę minusów a mianowicie: niedopieczone mięso może skutkować zatruciem pokarmowym, podczas grillowania wytwarzają się szkodliwe związki chemiczne,powstają one gdy tłuszczyk wydobywający się z potraw kapie na węgiel. Tworzą się tak zwane węglowodory aromatyczne i dostają się do jedzenia.
Oto kilka wskazówek dzięki którym nasze grillowanie będzie zdrowsze:
- Po pierwsze marynujcie mięso. Badania pokazują, że zamarynowane mięso octem winnym, sokiem z cytryny i przyprawami redukuje powstawanie HCA do 90%! ( rakotwórczy związek chemiczny),
- nie kładźcie mięsa bezpośrednio na ruszcie- używajcie tacek do grilla,
- zwęglone części odkrójcie- w nich jest najwięcej toksyn,
- grillujcie również warzywa- są pyszne!
- nie grillujcie chleba i bułek. Jeśli chcecie je delikatnie podpiec, możecie to zrobić. Pamiętajcie jednak o tym, by umieścić je na grillu jedynie na krótką chwilę. W spalonym pieczywie wytwarza się akrylamid, któremu również przypisuje się działanie rakotwórcze,
- w żadnym wypadku nie rozpalajcie grilla z kartonów, gazet, dykt, malowanego czy lakierowanego drewna.
- Ponadto bezpieczniej jest używać do grillowania drewna, bądź też grillować na grillu elektrycznym.
Pamiętając o tych wszystkich zasadach możecie spokojnie grillować. Tylko pamiętajcie- wszystko z umiarem! :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.