Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi, wykazują działanie przeciwzapalne, hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko występowania zaburzeń rytmu serca oraz zawału serca, hamują agregację płytek krwi, stabilizują blaszkę miażdżycową, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom trójglicerydów oraz stabilizują poziom cholesterolu. Kwasy omega 3 szczególnie zalecane są kobietom w ciąży i dzieciom. Odgrywają one kluczową rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oka płodu i dziecka. Zmiany nastroju, utrata pamięci, problemy ze wzrokiem, dyslekcja, obniżona koncentracja i nadpobudliwość mogą oznaczać, że zbyt mało ich dostarczamy w diecie.
Kwasy omega-6 pomagają utrzymać skórę w dobrym stanie. W badaniach obserwowano pozytywne reakcje na dodatkowe spożycie GLA z olejów z ogórecznika lekarskiego i wiesiołka dwuletniego w przypadku wysuszonej skóry oraz wyprysków, które mogą być czasami związane z niedoborem GLA. W badaniach wykazano, że GLA może być ważnym czynnikiem w zapobieganiu neuropatiom cukrzycowym. Kwasów omega -6 spożywamy dość sporo.
Kwasy omega-9 nasz organizm potrafi syntetyzować, więc nie są one aż tak niezbęne, natomiast są szczogólnie ważnie dla osób starszych, ze schorzeniami wątroby, u których synteza tych kwasów może być zaburzona. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9) podobnie jak kwasy omega-3 i omega-6 zmniejszają stężenie „złego cholesterolu” LDL, podwyższając jednocześnie poziom „dobrego” HDL. Chronią więc serce przed chorobą niedokrwienną i zawałem. Ponadto wspomagają kontrolę poziomu cukru we krwi, zmniejszając zapotrzebowanie na insulinę i umożliwiając lepszą kontrolę glikemi.
Jeśli chodzi o spożywanie wyżej wymienionych kwasów, znaczną przewagę ma tutaj kwas omega- 3 nad kwasami omega 6 i 9. Stosunek spożycia kwasów omega 3 do omega 6 powinien wynosić 3:1.
Nie jest łatwym zadaniem dostarczenie w posiłkach kwasów omega-3, 6 i 9 w odpowiednich ilościach i proporcjach nie zaburzających ich wzajemnych funkcji. Właśnie dlatego powstają suplementy diety zawierające starannie dobrane rodzaje poszczególnych kwasów tłuszczowych z odpowiednim składem procentowym. Takim produktem jest Omega 3, 6, 9, który łączy w sobie kwasy omega pochodzące z najlepszych źródeł. Dostępne w naszych punktach! Zapraszamy!
Poniżej produkty w których znajdziecie wyżej wymienione kwasy:
- EPA (Omega-3) Kwas eikozapentaenowy - Łosoś, tuńczyk, halibut, sardynka, makrela, śledź, pstrąg, jaja
- DHA (Omega-3) Kwas dokozaheksaenowy- Łosoś, tuńczyk, halibut, sardynka, makrela, śledź, pstrąg, jaja, algi, podroby
- ALA (Omega-3) Kwas alfa-linolenowy- Siemię lniane, nasiona konopi, pestki dyni, kanadyjski rzepak, soja, niektóre orzechy, ciemnozielone warzywa liściaste
- LA (Omega-6) Kwas linolowy- Krokosz barwierski, słonecznik, konopie włókniste, soja, orzechy włoskie, pestki dyni, sezam, siemię lniane
- GLA (Omega-6) Kwas -linolenowy- Ogórecznik, nasiona czarnej porzeczki, wiesiołek dwuletni, siemię lniane
- (Omega-9) Kwas oleinowy - Oliwki, migdały, awokado, orzechy ziemne i oleje z nich, siemię lniane
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.