Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:4201
Wczoraj:6271
W tygodniu:41968
W miesiącu:127521
Ogólnie:6060683

Kto jest online

6
Online

sobota, 18, maj 2024 15:57

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Sorbety są kolorowe, pyszne i odświeżające i mają znacznie mniej kalorii niż lody. Mieszanka wody, owoców i cukru ( lub słodzika) jest idealnym deserem, kiedy dbasz o dietę. No i jest bardzo łatwa do przyrządzenia nawet bez maszyny do lodów. Sorbety różnią się od innych lodów doborem i proporcjami składników. Oczywiście jeśli jesteście na diecie to zamiast cukru możecie użyć dowolnego słodzika. A jak przygotować sorbet? Zapraszam do dalszej części artykułu.

Sposób przyrządzania sorbetu zmienia się w zależności od pory roku i pogody oraz tego, czy masz mikser do lodów. Zawsze dodawaj dużo owoców (uprzednio usuwając pestki i ogonki).

Z pomocą miksera do lodów-500 g owoców (bez pestek i ogonków), sok z połowy cytryny, 100 g cukru i 250 ml wody. Przyrządź syrop, gotując wodę z cukrem, aż do stanu wrzenia. Ostudź syrop, wymieszaj z sokiem z cytryny i wlej do miksera.

Bez pomocy miksera- 500 g owoców (bez pestek i ogonków), sok z połowy cytryny, 100 g cukru i białko z jednego jajka. Wymieszaj owoce z sokiem z cytryny i cukrem, umieść w zamrażalniku. Gdy mieszanka się schłodzi, wymieszają ją delikatnie z białkiem aż uzyskasz pienistą konsystencję sorbetu. Schowaj z powrotem do zamrażalnika.

Sorbety można robić ze wszelkich rodzajów owoców (i warzyw), tworząc oryginalne kompozycje smakowe. Miksuj różne owoce, doprawiaj jej przyprawami, ziołami (np. truskawki z bazylią) i syropami smakowymi, a stworzysz wyjątkowe, własne przepisy na sorbety. By sorbety były delikatne, dodawaj do nich stabilizator do lodów. Możesz kupić gotowy produkt dostępny w sklepie albo wykorzystać produkty dostępne w twojej kuchni.

Kremowy sorbet zrobisz, dodając: - łyżeczkę mąki kukurydzianej, krochmalu lub bitej śmietany (na koniec miksowania) lub 20 g glukozy, miodu albo syropu ryżowego (przed zamrożeniem), lub  białek z dwóch jaj (dodaj jedno, zamieszaj widelcem i po chwili dodaj drugie)

Na rynku znajdują się specjalne miksery do lodów, niektóre nawet z własnym systemem zamrażania (same mrożą miksowane lody). Bez miksera sorbet przygotowuje się dłużej, ale nie ma to wpływu na jego znakomity smak. Trzeba do tego więcej pracy, gdyż taki sorbet musimy co jakiś czas wyjąć z zamrażalnika i przemieszać widelcem lub blenderem, rozbijając grudki lodu. A oto prosty przepis na domowy sorbet: 

sorbet truskawkowy Składniki:

  • truskawki: 0.5 kilograma
  • sok z cytryny: 4 łyżki
  • cukier: 3 łyżki
  • Truskawki opłukać i dokładnie osączyć. Oberwać szypułki, a owoce pokroić na ćwiartki, wlać 1/3 sok cytrynowy i zasypać cukrem. Odstawić na 30 min. aż puszczą sok a następnie wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Kiedy będą prawie zmiksować blenderem na gładką masę. Sorbet truskawkowy przełożyć do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawić z powrotem do zamrażarki na 3-6 godzin. Nakładać zwykłą łyżką albo łyżką do lodów, podawać w miseczkach lub pucharkach.

sorbet z mango Składniki:

  • 1 bardzo dojrzałe mango
  • 2 dojrzałe banany
  • sok z 1 limonki
  • 1 laska wanilii
  • Mango obieramy ze skóry, odkrawamy miąższ od pestki. Banany obieramy ze skóry i odkrawamy końcówki.

    Wszystkie owoce wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z limonki i miksujemy jeszcze raz. Masę owocową przecieramy przez sito, żeby pozbyć się włókien z mango (w odczuciu są podobne do włosów – nic przyjemnego w lodach).

    Laskę wanilii kroimy wzdłuż, z pomocą noża lub łyżeczki wyciągamy ziarna i wrzucamy do masy.

    Dokładnie mieszamy, wlewamy do pojemnika z pokrywką i wstawiamy do zamrażarki na dowolny czas (minimum 4 godziny). Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem, żeby sorbet odtajał.

Komentarze   

#3 BORAT 2016-07-14 16:00
truskawkowe i malinowe - to moje ulubione
#2 mama85 2016-07-13 17:47
wspaniała alternatywa dla chemicznych kupnych lodów, ja zdecydowanie stawiam na nasze działkowe owoce,
#1 escobar 2016-07-13 17:24
przemyślę to

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 190 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO