Jakie właściwości w sobie kryją? Czy ich jedzenie każdemu wyjdzie na zdrowie?
Pomidory trafiły do Europy w XV wieku, po tym jak Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Początkowo podejrzewano je o działanie trujące. Szybko jednak okazało się, że są to bardzo wartościowe i smaczne warzywa, które na stałe zagościły na europejskich stołach.
Pomidor jest rośliną jednoroczną. W naturalnych warunkach daje owoce latem. Pomidory dostępne są jednak cały rok. Pomidor tak naprawdę nie jest warzywem, a owocem. Powszechnie jednak, ze względu za sposób wykorzystania, uznawany jest za warzywo. Pomidory pasują niemalże do każdego posiłku. Stanowią idealny dodatek do kanapek oraz sałatek, można przygotować na ich bazie sosy oraz zupy krem, mogą stanowić również składnik zapiekanek. Znajdziemy je w keczupie, soku pomidorowym, a także na pizzy. Pomidory sprawdzają się również świetnie jako samodzielna przekąska.
Warzywo to idealnie nadaje się dla osób na diecie. Pomidory dostarczają bowiem jedynie 17 kcal na 100g. W aż 93 proc. składają się z wody. Znajduje się w nich 3,8 g węglowodanów, z czego 1,2g stanowi błonnik. Pomidory to bogate źródło witaminy C. W 100 gramach tych czerwonych warzyw znajduje się aż 13,7 mg tej witaminy. Należy ona do przeciwutleniaczy chroniących między innymi przed procesem przedwczesnego starzenia się. Ponadto witamina C wspiera układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, sprzyja regeneracji tkanki łącznej. Pomidory zawierają również znaczne ilości potasu. W 100 gramach pomidorów znajduje się około 237mg tego pierwiastka. Potas reguluje ciśnienie krwi, pozwala usuwać nadmiar wody z ustroju oraz warunkuje przewodnictwo nerwowe. Pomidory, podobnie jak inne czerwone warzywa, obfitują w beta karoten, który przekształcany jest w naszym organizmie do witaminy A. Wpływa na stan naszej skóry, wzrok oraz układ odpornościowy.
Mówiąc o pomidorach, trzeba zatrzymać się na chwilę przy ich bardzo ważnym składniku, a mowa o likopenie. Jest to jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy. Co ciekawe, obróbka termiczna pomidorów nie wpływa na obniżenie zawartości likopenu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Regularne przyjmowanie likopenu wraz z dietą może zmniejszać ryzyko rozwoju części chorób nowotworowych oraz pozwala zachować młodszy wygląd na dłużej. Ponadto dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Badania wykazują, że likopen przeciwdziała nowotworowi prostaty.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.