Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, aby nie przytyć, jedząc poza domem.
Warto zrezygnować z przekąsek przed posiłkiem, które zaostrzają apetyt. Poleca się wypicie wody, która wypełni żołądek i stłumi uczucie głodu. Warto omijać pieczywo z wysokokalorycznymi dodatkami.
Alkohol także ma ogromny wpływ na dietę. Lepiej ograniczyć się do jednego – dwóch kieliszków wytrawnego wina, wypitych do dania głównego lub zdecydować się na małe piwo bezalkoholowe.
Gdy już wybraliśmy miejsce, czas na skomponowanie posiłku. Wybierając produkty powinniśmy wybierać te: najmniej przetworzone – z najmniejszą ilością dodatków, najkrótszym składem i najbliższe natury, z widocznym możliwym do określenia składem – ociekające sosiki w barach szybkiej obsługi czy puchary lodowe odpadają, odpowiadające naszym zapotrzebowaniom, dobrze skomponowane – wybierajmy dodatki warzyw, ewentualnie owoców czy zdrowych tłuszczów, zawierające pełnowartościowe białko – syci ono na długo i sprawi, że przekąska dodatkowo napędzi metabolizm i zapoczątkuje procesy regeneracji organizmu, przygotowane w odpowiedni sposób – jeśli zamawiamy np. jajka i widzimy, że żółtko jest przegotowane lub zbytnio ścięte – oznacza to, że zdrowy tłuszcz został zmieniony w trans i nie powinien być spożywany. Pamiętajmy o wybieraniu lub kupowaniu dużej ilości warzyw, gdyż sycą na długo oraz zapewniają sporą dawkę cennych składników w tym węglowodanów złożonych i błonnika. Dodatkowo pozwolą ograniczyć porcję i najeść się do syta.
Gdy zamawiasz dania mięsne, wybieraj je zawsze bez skóry i panierki. Zamiast mięsa smażonego, wybierz grillowane. Zawsze dodawaj warzywa do posiłku. Są one zdrowe i niskokaloryczne. Staraj się zaczynać posiłek właśnie od warzyw, a nie od mięsa. Zrezygnuj z dań mącznych, tłustych serów i ciężkich sosów. Unikaj słodzonych i gazowanych napojów. Są one bombą kaloryczną. Unikaj baraniny, wieprzowiny, czy podrobów, a zamiast tego wybieraj najlepiej mięso z kurczaka. Możesz sobie pozwolić na makaron, ale staraj się unikać do niego dodatków. Jeśli w czasie jedzenia restauracji chcesz zamówić dwa dania, wybierz przystawkę i danie główne lub dwie przystawki. Wybór deseru jest błędem, gdy jesteś na diecie. Zawsze możesz poprosić o modyfikację wybranej potrawy, np. zamiast frytek wybrać pieczone plastry selera, sałatkę bez sosu itd.
Zawsze przekąś coś przed wyjściem, np. owoc, warzywo lub jogurt. Dzięki temu nie będziesz odczuwała wielkiego głodu, a zanim dotrzesz do restauracji, zdążysz już tę przekąskę strawić. Przed posiłkiem zamów szklankę wody z cytryną, herbatę, lub świeży sok owocowy. Rozkręcisz w ten sposób metabolizm, rozrzedzisz soki żołądkowe i przyspieszysz trawienie.
Jedzenie “na mieście” przy zachowaniu należytych środków ostrożności, nie musi wiązać się z pogorszeniem estetyki sylwetki czy też - zahamowaniem progresu kuracji odchudzającej. Wiele jednak zależy od nastawienia i umiejętności dokonywania najlepszych wyborów. Warto sięgać w miarę możliwości po mniej przetworzone produkty, unikać pokarmów zawierających cukry dodane w postaci sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego, dbać o to by zjadany posiłek zawierał pełnowartościowe białko i porcję składników zasadotwórczych (warzyw lub ewentualnie owoców), a także - nie należy przejadać się zamawianym jedzeniem.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.