Do źródeł błonnika możemy zaliczyć: kasze, ryże, makarony, pieczywo pełnoziarniste, otręby, warzywa i owoce, orzechy. Picie wody to zawsze bardzo duży plus. Spożywane płyny odgrywają bardzo ważną rolę. Odpowiednie nawodnienie treści pokarmowej poprawia perystaltykę jelit i wydalanie produktów przemiany materii. Za małe ilości wypitej wody w stosunku do spożywanego błonnika mogą wpływać negatywnie na wypróżnianie przez co mogą być z tym problemy. Zalecana ilość spożywanych płynów, szczególnie w dietach osób aktywnych fizycznie, to minimum 1 litr na 1000 kcal. Zależne jest to jednak od wielu innych czynników. Między innymi: aktywności, pory roku.
Nabiał to najtańsze, łatwo dostępne źródło białka no i dlatego bywa jednym z głównych źródeł białka w diecie :) ale.. w wielu przypadkach spożywanie go związane jest z występującymi problemami trawiennymi, jak wzdęcia, gazy czy biegunki. Wynika to z obecności laktozy. Wiele osób nie posiada enzymu trawiącego laktozę – laktazę, przez co musi ograniczyć lub nawet wyeliminować nabiał z diety.